Uutisarkisto 2013

31.12.2012 11.45

Kaleva juhlii näyttävästi 60-vuotiasta

Kalevan seurakunta juhlii 60-vuotistaivaltaan loppiaisviikonloppuna 5.–6. tammikuuta 2013.

Kalevan kirkon päiväkerholaiset tekivät taidetta seurakunnan juhlanäyttelyyn. Kuva Hannu Jukola
– Loppiainen on iso juhla, koska silloin muistellaan itämaan tietäjiä ja kirkon lähetystehtävää.  Kun seurakunta samaan aikaan täyttää pyöreitä vuosia, haluamme järjestää kunnon juhlat seurakuntalaisille. Järjestelyt ovat tuoneet paljon iloa ja innostusta, iloitsee Kalevan vt. kirkkoherra Salla Häkkinen.

Myös lähetyssihteeri Jyrki Pikkarainen on vaikuttunut seurakuntalaisten innosta järjestää juhlaa, johon kutsutaan kaikki Kalevan seurakunnan jäsenet sekä edustajia ystävyysseurakunnista, Sárszentlörincistä Unkarista ja Varpaisjärveltä Pohjois-Savosta.

– Tarjoilua kyllä riittää! Luvassa on ohjelmaa kaikenikäisille seurakuntalaisille. Juhla näkyy seurakunnassa myös viikonvaihdetta pidempään. Kalevan kirkolle kootaan lasten kuvataidenäyttely sekä seurakunnan historiasta kertova valokuvanäyttely, joihin voi tutustua tammikuun loppuun saakka.

Seurakuntien rakenneratkaisun viipyminen ei ole halvaannuttanut Kalevan seurakuntaa.

– Odottelemme ratkaisua rauhallisin mielin ja sillä välin olemme keskittyneet työntekoon. Isoin ja ajankohtaisin haaste on seurakuntien tiukka talous ja tulevien vuosien säästötoimet, sanoo Salla Häkkinen.

– Seurakunta toimii aktiivisesti ja kirkko seisoo omalla paikallaan. Suhtaudumme tulevaisuuteen toiveikkaasti, sanoo Jyrki Pikkarainen.

Uusia avauksia vapaaehtoisten ansiosta

Kalevan seurakunta on Tampereen kolmanneksi suurin seurakunta, jossa on yli 19 000 jäsentä. Seurakunnan alueella asuu yli 28 000 tamperelaista. Jäsenistö koostuu pääasiassa eläkeikäisistä, nuorista aikuisista ja lapsiperheistä.

– Kalevan seurakunnassa on runsaasti vapaaehtoistyöntekijöitä, joiden ansiosta on pystytty aloittamaan paljon uuttakin toimintaa, kiittelee Salla Häkkinen.

Muun muassa Martan ja Marian kahvi- ja teetarjoilu toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin.

Lapsiperheille on tarjolla Jumalan kämmenellä -iltoja sekä Ainot ja Einot -ryhmä. Jumalan Kämmenellä -illat ovat perheille tarkoitettuja arki-iltojen pyhäkoulutuokioita. Ainot ja Einot -ryhmässä eri sukupolvet kohtaavat toisiaan, kun isovanhempia kaipaavat lapsiperheet pääsevät tapaamaan ikäihmisiä.


Seurakuntasali 5:een on koottu 12 sohvaa, jotka tarjoavat istumapaikan yhteensä 30 hengelle.

– Uusi kalustus antaa mahdollisuuden erilaisille uusille olohuoneille eli keskusteluun ja jakamiseen. Toivon mukaan siitä tulee suosittu kohtauspaikka seurakuntalaisille, kertoo Pikkarainen, joka aloittaa tilassa uuden keskusteluryhmän keväällä 2013.


Uusia avauksia on näkyvissä myös seurakunnan lähetystyössä. Kylväjä ry:n nimikkolähettinä Mongoliassa työskennellyt diakoniatyöntekijä Päivi Vuorinen palaa kotimaahan ja matkaan lähtee Ijäksen perhe. Niko Ijäs on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, joka ryhtyy tekemään lähetystyötä urheiluseuroissa. Maria Ijäs on diakoniatyöntekijä, joka aluksi on hoitovapaalla.

– Urheiluseurayhteistyön lisäksi tavoitteena on perustaa kristillinen urheiluseura, kertoo lähetyssihteeri.  

”Seurakunnassa toimiminenon itsestäänselvyys”

Luokanopettaja Riitta Sompa-Hokkanen on yksi Kalevan seurakunnan pitkäaikaisimmista seurakunta-aktiiveista. Hän on neljännen polven tamperelainen, joka on saanut kipinän seurakuntatyöhön suvultaan ja lapsuudenkodistaan. Jo isänäiti piti pyhäkoulua Pispalan rukoushuoneessa ja koko suku toimi aktiivisesti seurakunnassa.

– Osallistuminen on minulle itsestäänselvyys, sillä juureni ovat seurakuntatyössä, kertoo Sompa-Hokkanen, joka lapsena oli mukana pyhäkoulussa, kuorossa ja tyttökerhossa. 


Opiskeluaikaa ja viiden vuoden Messukylä-jaksoa lukuunottamatta Riitta Sompa-Hokkanen on toiminut koko ikänsä Kalevan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijänä ja luottamushenkilönä. Nykyisin hän on yhteisen kirkkovaltuuston, Kalevan seurakuntaneuvoston sekä yhteisen diakonian ja yhteiskuntavastuun johtokunnan jäsen. Lisäksi hän kuuluu Kalevan seurakunnan moniin vastuuryhmiin.

– Luottamustoimet ovat olleet mielekkäitä tehtäviä. Koen olevani viestinviejä, joka toimii hallinnon ja seurakuntalaisten välillä. Erityisesti diakonian vähävaraiset ja yksinäiset ihmiset sekä lapset ja nuoret ovat sydäntäni lähellä.


Vapaaehtoistyötä Riitta Sompa-Hokkanen tekee jumalanpalveluksissa, hiljaisuudenkirkoissa, Martan ja Marian kahvi- ja teetarjoilussa sekä diakonialeireillä.

– Käytettyjä tunteja ei tule laskettua, sillä vapaaehtoistyö antaa hyvän mielen. Yhteisöön kuuluminen on tärkeää.

Riitta Sompa-Hokkanen on kokenut seurakunnan 60-vuotisjuhlien järjestelyn virkistävänä. Hän huolehtii juhlamessun aikana järjestettävästä muskaripyhäkoulusta lastenohjaaja Terhi Ruuskasen kanssa.

– Toiveena on, että muskaripyhäkoulu alkaisi toimia säännöllisesti.


Riitta Sompa-Hokkanen on mukana myös toimikunnassa, joka valmistelee seurakunnan juhlakirjaa. Se ilmestyy vuonna 2016 Kalevan kirkon täyttäessä 50 vuotta. 

Kalevan seurakunnan 60-vuotisjuhla 5.–6. tammikuuta 2013

– Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin kamarimusiikkiryhmän konsertti lauantaina 5.1. klo 16 Kalevan kirkossa. Ohjelmassa on Jean Sibeliuksen, Carl Nielsenin, Edvard Griegin musiikkia. Vapaa pääsy.   

– Lipunnosto sunnuntaina 6.1. klo 9.45 Kalevan kirkon pihalla. Lipunnostosta huolehtivat partiolippukunnat Kalevan Suuntatytöt ja Kalevan Karhut.

– Kalevan seurakunnan 60-vuotisjuhlamessu ja muskaripyhäkoulu sunnuntaina 6.1. klo 10 Kalevan kirkossa. Liturgina toimii kirkkoherra Salla Häkkinen, saarna piispa Juha Pihkala. Messun musiikista huolehtivat seurakunnan omat kuorot sekä kanttorit Terhi-Tuulia Keränen ja Sanna Toivola.

– Messun jälkeen tarjotaan juhlakahvit seurakuntasalissa.

– Kalevan seurakunnan 60-vuotisjuhla noin klo 13 Kalevan kirkon seurakuntasalissa.

– Puheet: Kalevan entiset kirkkoherrat Simo Koho ja Pekka Paakkanen sekä ystävyysseurakuntien edustajat, Karl Jánosné Csepregi Erzsébet Sárszentlörincistä ja Olli Kortelainen Varpaisjärveltä.

– Lasten kuvataidenäyttely esillä tammikuun loppuun.

– Kirkon historiallinen valokuvanäyttely esillä tammikuun loppuun.


Myös Härmälä, Pyynikki ja Viinikka täyttävät 60 vuotta

Kalevan, Härmälän, Pyynikin ja Viinikan seurakunnat irtaantuivat Tuomiokirkkoseurakunnasta 1. tammikuuta 1953. Seurakuntien yhteistä 60-vuotisjuhlaa vietetään loppiaisena 6. tammikuuta 2013 kello 18 Aleksanterin kirkossa.

Mukaan ovat lupautuneet piispa Matti Repo ja kirkkoherra Olli Lehtipuu, joka kertoo juhlivien seurakuntien historiasta. Musiikista vastaavat seurakuntien kanttorit. Kaikille avoimen juhlan jälkeen juodaan kakkukahvit Seurakuntien talon Näsin salissa.

Kirsi Airikka

 


Palaa otsikoihin